Vremuri grele

- InfoNews »
Vremuri grele

Nu cred că presa românească a trecut vreodată prin încercări similare cu acestea prin care trece acum. Înainte de 1989, ziariştii îndrăzneau să mai strecoare câte-o „şopârlă” prin diverse articole de fond, să spargă tiparele partidului, să evadeze intelectual din deşertul proletcultist. Chiar dacă nu reuşeau prea des, asta îi ţinea vii spiritual, le înteţea jarul minţii şi îi ajuta să supravieţuiască gerului din apartamente.

În anii `90, entuziasmul era mare şi compensa lipsurile de tot felul. Se lucra pe bani puţini şi neplătiţi la timp, în redacţii unde tăiai fumul în cubuleţe, cu lama de bărbierit. Simţeai însă că eşti luat în seamă. Presa de autor trăia bine-mersi, iar dacă-ţi mergea mintea şi condeiul n-aveai cum să nu te faci remarcat. Prostia agresivă nu infestase încă posturile de redactor-şef.

Acum, la începutul lui 2010, după ce trei ziare au fost nimicite dintr-o suflare de mogul, puţini sunt aceia care mai au curajul de a încerca să mişte-n front. Proştii utili sunt la mare căutare şi sunt promovaţi pe capete. Cine nu-şi dă seama de asta n-are decât să dea fuga la chioşcul din colţul străzii şi să deschidă o gazetă supravieţuitoare. Asta nu înseamnă că acelea dispărute recent ar fi fost mai breze, dar măcar asigurau alternativa pentru jurnaliştii nedreptăţiţi de patroni. Cu alte cuvinte, toţi îşi găseau locul, după dăruirea şi priceperea pe care le aveau în meserie.

Astăzi, fiecare ziarist se gândeşte să nu-şi piardă slujba, iar aşa-zişii manageri de presă (nici ziarişti, nici economişti) simt mirosul slăbiciunii. Oricum, în sinea lor, n-aveau nici urmă de respect pentru oamenii care dădeau dovadă de verticalitate, dar măcar păstrau, din interes, anumite convenienţe. Azi strâng şurubul atât cât pot şi plescăie satisfăcuţi: „Cui nu-i convine să plece! La uşă mai aşteaptă o sută!”

Aşadar, publicaţiile rămase în viaţă – artificial sau nu – se zbat între criza financiară şi cea morală. Simt în ceafă răsuflarea falimentului sau, după caz, curenţii de aer generaţi de bicele mogulului şi „managerilor”.

Despre televiziuni ce să mai vorbim?! Penibilul subiectelor tratate - în genul „flăcării violet” - se amestecă trist cu disperarea întipărită pe feţele prezentatorilor şi moderatorilor. În majoritatea cazurilor nu ei hotărăsc abordările, dar acceptă să se expună ridicolului din acelaşi considerent – n-au alternativă pe piaţa muncii.

Tabloidele sunt singurele care se simt bine într-o lume care-şi trăieşte clipa în mizerie. Instinctele primare sunt aţâţate ostentativ, cultivându-se ca niciodată impostura şi prostul gust.

Unii, mai prăpăstioşi, ar spune că, practic, nu mai avem presă. Alţii, mai tari cu firea, strâng din dinţi şi speră că această experienţă dureroasă va ajuta media autohtonă. Personal, nu ştiu ce să cred. Va fi scurtă şi imunizantă suferinţa presei sau doar... ţărâna îi va fi uşoară?

 

RADU GEORGE, jurnalist, licenţiat în ştiinţe juridice şi în teologie

 

Publică un comentariu nou

Incurajam publicarea opiniilor dvs. si credem in implicarea activa a vizitatorilor nostri si in opinia dvs. Aparitia comentariilor pe www.InfoNews.ro presupune verificarea mesajelor inainte de publicare. Nu vor fi acceptate comentarii impertinente, care nu fac referire la subiect sau sunt exprimate intr-un limbaj necivilizat, nu sunt acceptate atacurile la persoane/institutii si nu vor fi tolerate opiniile sau adresarea de injurii rasiste. www.InfoNews.ro isi rezerva dreptul de a nu publica mesajele cu un astfel de continut, asa cum este expus mai sus.

Publicarea unui comentariu astfel acceptat nu presupune afisarea pe site-ul www.InfoNews.ro a adresei de mail introduse. Aceasta va fi stocata si utilizata doar in scopul notificarii utilizatorului asupra oricarui raspuns / modificare sau / si acceptare a publicarii comentariului si in conformitate cu Politica de confidentialitate a www.InfoNews.ro.

Inainte de trimiterea mesajului dvs. va rugam sa completati codul din imaginea de mai jos pentru a preveni transmiterii automate a mesajelor spam.
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare este necesara pentru a preveni transmiterea automata a mesajelor spam.
Image CAPTCHA
Introduceţi caracterele afişate în imagine (fără spaţii)