Europa Liberă, Aici

- InfoNews »
Taguri: Europa Libera, radio
Europa Liberă, Aici

Campania “Europa Liberă, Aici” înseamnă aducerea în țară a arhivei emisiunilor de la Radio Europa Liberă. Printr-un SMS la numărul 8820, valabil în rețelele Vodafone, Orange și Cosmote (nu se aplică TVA), puteți contribui cu 2 Euro la strîngerea sumei necesare pentru digitalizarea acestei arhive foarte voluminoase. Arhiva se găsește în Statele Unite, iar costurile digitalizării se ridică la suma de 350.000 de dolari. Numai prin procesarea digitală a arhivei putem obține o copie integrală pe care să o aducem în România, astfel încît aceste emisiuni, devenite documente unice ale istoriei recente a românilor, să fie accesibile pentru documentare tuturor, permanent și gratuit.


Proiectul este inițiat și coordonat de Institutul Român de Istorie Recentă împreună cu echipa foștilor angajați și colaboratori ai Departamentului Românesc al Radio Europa Liberă. Reamintind semnificația specială a Europei Libere și contribuția ei la cîștigul de libertate și bunăstare al românilor, campania “Europa Liberă, Aici” transmite mesajul că oamenii au acum ocazia de a-și manifesta recunoștința printr-un gest nobil, de pe urma căruia vor beneficia, în fond, ei înșiși.


Radio Europa Liberă, post finanțat de Congresul S.U.A., a fost cel mai important fenomen mediatic al României de pîna în 1989, și a jucat un rol determinant în istoria recentă a țării. Premisele pentru înlăturarea totalitarismului și orientarea spre libertate și democrație se datoreaza în mare măsură Europei Libere. Istoria României din a doua jumătate a secolului 20 și pătimirile societății românești sub comunism nu pot fi studiate și înțelese fără cuprinderea fenomenului “Europa Liberă”.


Emisiunile Europei Libere au fost percepute și descrise ca oxigenul care a permis românilor să respire și să reziste sub comunism. Radio Europa Liberă a salvat vieți și a influențat destine. A fost marea obsesie a lui N. Ceausescu și a Securității. Din cauza asta, a avut de suferit și a adus jertfe. În anul 2001, statul român a găsit de cuviință să recunoască importanța și meritele Europei Libere. Președintele Ion Iliescu a înmînat atunci celor de la Europa Liberă distincții și diplome “ca semn al durabilei recunoştinţe şi preţuiri a poporului român”. În 2008, cînd emisiunile destinate României au încetat, preşedintele Traian Băsescu a conferit Europei Libere “Ordinul Cultural în grad de mare ofiţer” pentru contribuţia la promovarea libertăţii de exprimare, în special în timpul României comuniste. Emisiunile Europei Libere, a spus președintele Băsescu, au fost “acea fereastră prin care românii să poată privi la propriul lor adevăr".


Mai multe amănunte despre susținătorii și partenerii campaniei “Europa Liberă, Aici” găsiți pe site-ul Institutului Român de Istorie Recentă, www.irir.ro.


Reacțiile din partea donatorilor sunt înregistrate pe site-ul de campanie www.100000romani.ro, unde pot fi vizionate și spoturile campaniei.


Iar site-ul www.europalibera.ro este dedicat memoriei Europei Libere.


Pentru fani exista pe Facebook pagina speciala “Europa Liberă, Acasă”.

 

Publică un comentariu nou

Incurajam publicarea opiniilor dvs. si credem in implicarea activa a vizitatorilor nostri si in opinia dvs. Aparitia comentariilor pe www.InfoNews.ro presupune verificarea mesajelor inainte de publicare. Nu vor fi acceptate comentarii impertinente, care nu fac referire la subiect sau sunt exprimate intr-un limbaj necivilizat, nu sunt acceptate atacurile la persoane/institutii si nu vor fi tolerate opiniile sau adresarea de injurii rasiste. www.InfoNews.ro isi rezerva dreptul de a nu publica mesajele cu un astfel de continut, asa cum este expus mai sus.

Publicarea unui comentariu astfel acceptat nu presupune afisarea pe site-ul www.InfoNews.ro a adresei de mail introduse. Aceasta va fi stocata si utilizata doar in scopul notificarii utilizatorului asupra oricarui raspuns / modificare sau / si acceptare a publicarii comentariului si in conformitate cu Politica de confidentialitate a www.InfoNews.ro.

Inainte de trimiterea mesajului dvs. va rugam sa completati codul din imaginea de mai jos pentru a preveni transmiterii automate a mesajelor spam.
Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
CAPTCHA
Aceasta intrebare este necesara pentru a preveni transmiterea automata a mesajelor spam.
Image CAPTCHA
Introduceţi caracterele afişate în imagine (fără spaţii)